Tee Se Itse Aurinkopaneeli Osa 3: Kasaus

Aurinkopaneelin kasaus

Viimeinen vaihe tee se itse aurinkopaneeli valmistuksessa on varsinaisen paneelin kasaus. Alla olevassa kuvassa näet kongreettisen kytkennän miten aikaisemmassa vaiheessa yhteenjuotetut aurinkokennoliuskat tulee kytkeä toisiinsa. Yhteenkytkemisessä käytetään vahvempaa juotosliuskaa.

Aurinkopaneelin juotosohje

Itse käytin kaksipuolista ”karhuntarraa” kennojen kiinnittämiseksi taustapleksiin. Karhuntarra kiinnittyy lujasti kun se kiinnitetään, joten ole tarkkana, jotta saat kennoliuskat asetettua symmetrisesti toisiinsa nähden (ulkonäköseikka). Ennen kiinnitystä tarkista myös, että kennoliuskat ovat oikein päin, sillä kennoliuskan irroittaminen melko varmastii hajoittaa osan kennoista. (kokemuksen syvällä rintaäänellä kerrottua). Liuskojen kohdistamiseen käytin laatoituksessa käytettäviä mittaristikoita (3mm), joiden avulla linja pysyy kutakuinkin kohdillaan (alempi kuva).

Aurinkokennojen kiinnitykseen voi käyttää myös esim. sikafleksiä. Sikafleksi on ehkä helpompi irroittaa asennusvirheen sattuessa.

Aurinkokennojen kiinnitys

Aurinkokennoliuskojen sovittelua ennen lopullista kiinnitystä.

Aurinkokennojen Välimitta

Kohdistus ”laattaristikoiden” avulla

Aurinkopaneelin johdinten läpivientiä varten poraa reikä pleksiin sekä taustalevyn taakse tulevaan jakorasiaan (alempi kuva). Jakorasiana käytin IP44 suojattua rasiaa. Rasian voi kiinnittää sikafleksillä tai vastaavalla aurinkopaneelin taakse. Huomaa reiän tiivistys.

Aurinkopaneelin ulostulo

Ulostulojohtimien läpivienti.

Aurinkopaneelin johtimien läpivienti - tee se itse aurinkopaneeli

Jakorasia ja läpiviennin tiivistys sikafleksillä.

aurinkopaneelin estodiodin asennus

Aurinkopaneelin estodiodin asennus

Lisäys: Aurinkopaneelin estodiodin voidaan laittaa tuohon jakorasian sisään. Tarkista diodin napaisuus asennettaessa.

Tämän jälkeen olet valmis asentamaan etulevyn paikalleen. Valitettavasti tästä ei ole kuvia. Etulevy käytännössä kohdistetaan taustalevyn kanssa. Jälleen käytin väritöntä sikaflexiä etu- ja taustalevyn reunoilla yhdistettäessä, jotta ”kyhäelmästä” tulisi tiivis.

Kun tämä on tehty ja sikaflexi on kuivunut on vielä jäljellä kehyksen asentaminen. Oma kehykseni on normaalia alumiinista U-kehystä, jota löytyy luultavasti rautakaupasta tai alan erikoisliikkeistä. Kannattaa mitata paneelin lopullinen paksuus ennenkuin lähtee kehysostoksille. Oma kehyslista oli hieman löysä, mutta kuitenkin riittävä tarkoitukseen. Mitä tiiviimmin lista istuu sitä parempi ja tiiviimpi aurinkopaneeli on.

Tässä lopuksi vielä video kehyksen asennushässäkästä :)

No niin siinäpä se Tee Se Itse Aurinkopaneeli projekti oli. Varmaankin valmistuksesta jäi jotain sanomattakin. Oma projekti on vielä tuossa vaiheessa mihin viimeisin video päättyi. Jäljellä on vielä sopivan kiinnitysmenetelmän johdotuksen sun muun valmistelu. Itse ajattelin seinäkiinnitystä koska talossamme on tiilikatto. Ideana on ollut vanhan lautasantennin kiinnitys systeemi jolloin kulmaa ja suunntaa pystyisi muuttamaan.

Mikäli sinulla on jotain kysyttävää tai jokin asia jäi epäselväksi niin ei muuta kuin rohkeasti kysymään, vastaan mielelläni aurinkopaneeli- kysymyksiin mikäli minulla on tietoa :)

16 thoughts on “Tee Se Itse Aurinkopaneeli Osa 3: Kasaus

 1. Hei,
  Ensimmäiseksi suuret kiitokset opastuksestasi. Juuri tällaista olin etsinyt. :)

  Pari kysymystä kuitenkin heräsi. Voivat olla nk. tyhmiä kysymyksiä mutta toivoisin että vastaat: 1. Kennojen sarjakytkentä 0,5V x 36 kennoa antaa 18V. Jos haluan ”varastoida” sähköä akkuihin, eikö minun pitäisi valmistaa aurinkopaneeli joka antaa 12 – 13 voltin jännitteen? 2. Tarvitsen muuntajan konvertoimaan tuon 12 voltin tasavirran taloni käyttämään 220 voltin vaihtovirtaan. Kuinka aurinkopaneelin tuottama sähkö kytketään taloni sähköjärjestelmään (tarkoitan lakisäädöksiä ym.) että ei tule ongelmia esim. vakuutusyhtiön kanssa mahdollisen vahingon sattuessa. Onko ”lopullinen” kytkentä tehtävä sähköasentajan toimesta?

  Ystävällisin terveisin

  Timo Virtanen

 2. Haluaisin tehdä pitkulaisen paneelin, jonka mitat ovat n. 15 cm x 4 m. Saadakseni oikean jännitteen tarvitsen siis 36 elementtiä. Jos käytän 3 tuumaa leveitä, pituudeksi tulee vain 2,7 m, ja 6 tuumaisilla pituudeksi tulee 5,4 m. Onko mahdollista käyttää sekaisin 3 ja 6 tuuman elementtejä, jännitehän niissä on sama?

  • Kyllä kaikenlaisia elementtejä voi käyttää yhdessä. Melkoisia ’tilkkutäkkejä’ olen nähnyt, joissa on useita eri kokoja.

 3. Moi
  Ostin mökille 2x 250W Paneelit ja siihen 4x105ah akut ja vielä 3000w inventerin. Tarvittavat sähkö härpäkkeet toimii hyvin. Nyt nälkä kasvaa syödessä ja ajattelin Kotipaikalle tehdä itse ohjeittesi mukaan vähintään 1000w kennot. Jaksaako tuo 1000w pyörittää ilmalämpöpumppua ja millä akusto määrällä? Ja vielä tuohon rakenteluun sen verran,että mihin välii laitoit ne tiodit,jotka estää akuston purkautumisen paneeliinpäin ?

  • Moi, kiitos huomautuksesta koskien estodiodia. Lisäsin kuvan diodin asennuksesta.
   En tarkkaan tiedä ilmalämpöpumppujen tehonkulutuksesta, mutta näyttävät vaativan 16A sulakkeen. Oiskohan 15-20kW/vrk?
   Ehkä ei ole järkevää tehdä järjestelmää tuolle tehomäärälle varsinkin kun tuo aurinko ei paljo paistele talvisaikaan :)
   Tietenkin mikäli innostusta on kokeiluun, niin mikäs siinä.
   Tässä linkissä tietoa miten aurinkovoimalan koko lasketaan: http://www.glenergy.fi/Sunwind/EnergiaTuotteet/Aurinko/VoimalanKoko.html

   • Ei toki ole tarkoitus koko vuotta paneleilla lämmitellä vaan jos edes hiukan sais vähennettyä sähköyhtiöille meneviä euroja. Ymmärtääkseni lämminvesivaraajan sais toimimaan panelilla kun se kylmänveden lämmittäminen on jotenkin turhauttavaa ja kallista ainakin näin 5henkisessä taloudessa…Juu aina on kokeiltava, kun tuota pellepelottoman vikaa on…

 4. Hommasin laadukkaan sähkökeulamooottorin, mutta käyttö jäi vähälle sähkön puutteen vuoksi. Ajomoottori ei ladannutkaan odotetusti, laiturille ei saa verkkovirtaa eikä akun roudaaminen ladattavaksi tule kyseeseen. Illan kalastuksella saa helposti 100 Ah akun käytettyä ja jos mielisi edes joka kolmas kesäilta heittelemään niin vuorokaudessa pitäisi saada n. 30 AH auringosta. HT:n katolle saisi paneelia jotenkin 110*65 levyn, mutta tietenkin katto on jokasuuntaan kupera. Kysymyksiä:
  – paljon pitää olla kennojen teho, jotta käytännössä akkuun saa kesäpäivänä 30 Ah?
  – minkälaista tärinää ja taivuttelua paneelit kestää. Kestäisikö veneessä ko. omatekemä?
  – voisiko esimerkkipaneelin tehdä taivuttamalla pitkittäin pienen kulman kennojen väliin? Voiko taustan tehdä alumiinista? (miten eristys?).

 5. Löysin suomalaisen sivuston joka myy kaikenlaisia kapseloimiseen soveltuvia mömmöjä.
  http://www.silcom.fi/products.php?phrase=encapso&catid=&hae=Hae

  Tuo encapso vaikuttaa ominaisuuksiensa puolesta mainiolta mutten nähnyt sen kuumuuden siedosta mitään mainintaa. Tein kyllä kyselyn heidän palautelomakkeensa kautta, joten ei kun ostamaan jos vastaus on sopiva.

  Pieni korjaus. Sanoin että käytit lasia vaikka olivatkin pleksistä(polykarbonaatista?) nuo tekemäsi paneelin seinämät. :)

  Jos käyttää jotain tuollaista nestettä kapselointiin niin ei tarvitse takaseinälevyä ollenkaan. Keventää paneelia huomattavasti.
  Silloin kannattaa ehkä tehdä etulevy lasista niin että se ei taivu ja riko hauraita kennoja.
  Lasi taas painaa enemmän joten painoetu menetetään siinä samantien. 😀
  Lasi toisaalta kestää kuumaa paremmin. Voi olla että mustat kennot heinäkuun helteessä kuumenee melkoisesti kun aurinko oikein kunnolla porottaaa.

  Se taas voisi aiheuttaa polykarbonaatin/pleksin vääntyilyä. Olen nähnyt yhden esimerkin siitä kun rakentelijan ilma- aurinkokeräimen etuseinämä oli lähtenyt aaltoilemaan kun se kuumeni niin paljon yläosastaan…

  • Olen nähnyt noita mömmöjä käytettävän ja varmaan on ihan hyvä ratkaisu. Samoin karkaistun lasin käyttö on yleistä näissä tee se itse aurinkopaneeleissa. Nuohan molemmat nostavat hintaa jonkun verran tai no tuo encapso näyttäisi olevan aika edullinen mikäli tuo 0,9kg riittää. Nuo kennot kestävät kyllä jonkun verran taipumista (ei kuitenkaan mahottomia).

   Saa nähdä miten tuo UV-pleksi kestää kuumuutta (en ole vieläkään saanut kyhättyä paneelia paikalleen :) ) käytin taustalla valkoista pleksiä jottei oikeen lämpenisi.

   Paneelin ’sinetöiminen’, on tehty vain pölysuojauksen takia. Jotku ovat suositelleet jopa pienten reikien tekoa paneelin alaosaan jotta mahdollisesti kondensoituva kosteus ym. pääsee sitä kautta ulos.

   Takapaneelin teko puusta ei ehkä todellakaan ole hyvä konsti, mutta filmivaneeri kyllä ainakin muiden kokemuksien mukaan kestäisi ihan hyvin.

 6. Kysymys valmiin paneelin sinetöimisestä. Olit käyttänyt kahta lasia ja tiivistänyt ne reunoilta. Silloin niiden väliin jää hieman ilmaa, onko siitä haittaa pitkällä tähtäimellä?
  Mihin perustuu tiivistämättömien paneelien kärsimät vauriot /laadun heikkenemiset?

  Monissa DIY ohjeissa käytetään SYLGARD tms. nestemäistä silikonia jossa sekoitetaan aktivaattori itse aineeseen, odotetaan hetki sekoittaen seosta ja levitetään kennojen päälle.
  Silloin kennojen ympärille ei jää ilmaa, ellei sitten satunnaisiin pieniin kupliin mitä tulee jos litku on liian paksua tai kovettuu liian nopeasti.

  Katsoin EBAYstä ja huomasin että kennojen kapselointiin tarkoitetut mömmöt menevät hinnaltaan kaikki tullirajan yli, joten siksipä kysynkin että onko tietoa miten noita aineita saa suomesta?
  Mitä ne tarkkaan ottaen ovat? Ja onko välttämätöntä niitä edes käyttää?

  Joku kertoi erään youtube videon kommenteissa että oli käyttänyt puuta kennojen takalevynä ja paneelin laatu heikkeni lähes poisheittokuntoon puolessa vuodessa.

 7. No tuossa tuli aikaisemmin vastaan tollanen blackberrylle tarkoitettu pieni joustava aurinkopaneeli: http://adf.ly/77gdA mainostavat ainakin sen toimivan muissakin älypuhelimissa, ipodissa jne. Tuossa näyttäis olevan USB-A tyypin liitin eli se mikä yleensä on tietokoneessakin.

 8. Entäs millaista panelijuttua suosittelisit kännykän tai GPS-laitteen lataamiseen maastossa missä ei ole minkäänlaista sähköä saatavana? Nykysiin älypuhelimiin kun saa tosi hyviäkin GPS-karttoja mutta puhelimen akkun sellaiset ohjelmat tyhjentää totaalisesti ihan muutamassa tunnissa. Siis onko mahdollista rakentaa jotain suhteellisen kevyttä panelia, kenties jonkin verran taivutteluakin kestävää, jonka voisi kiinnittää repun tai rinkan päälle antamaan virtaa samalla kun tarpoo poluilla eteenpäin? Millaisella jännitteellä ja teholla oleva paneli olis syytä olla että lataus onnistuisi myös liikkuvana ja hiukan pilvisemmälläkin säällä? Ja kannattaisko panelin yhteyteen olla oma akustonsa tms. takaamaan tasaisnen latausvirta puhelimelle? Entäs mistä voisi etsiä sopivia liittimiä, vaikkapa USB-johdoille sopivia, monet puhelimet kun nykyään voi ladata niillä?

 9. aurinkokennopaketin olen tilannut ebay USA sivustolta, eli netin kautta. Tilataksesi sieltä tarvitset PayPal tilin ja luotto-/pankkikortin (visa electron on riittävä). Tuossa OSA 1:ssä olikin linkki ebay kauppiaalle jolta itse ostin aurikopaneeliin tarvittavat komponentit.

 10. Joo noilla 4W aurikokennoilla saa jo huomattavasti tehokkaamman aurinkopaneelin. Kennot on arvatenkin kooltaan 156x156mm joten hieman kookkaampi tulee, mutta onhan tehoaki paljon enemmän.

 11. En usko että mittari valehtelee. Noi paneelit on yleensä 0.55V. Eli siit pitäs tulla about ton verran.

  Ite kans ajattelin väsätä tollasen 36 paneelisen sarjan kylläkin 4w paneeleista. Eka ajattelin väsätä ”kunnollisen” niinkuin juutuubissa on. (annan linkin oli tosi hyvä video) http://adf.ly/4eTo8 (part 3, toi sit).

  Siinä ne käytti jotain ihme kallista härpäkettä estämään hapettumista ja lisäämään kestoa. Rahallisesti vois olla ihan hyvä vetää sillä vaikka lasi ja aine on kalliimpia kuin paneelit 😀

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*