Tee Se Itse: Aurinkopaneeli Osa 2: Kytkentä

Tässä osassa aurinkopaneeli valmistusta perehdymme aurinkokennojen toisiinsa kytkemiseen.

Kytkentä tapahtuu käyttämällä tinapintaista kytkentäliuskaa, joka juotetaan kennojen välille juotoskolvia käyttäen.

Aurinkokennot kytketään toisiinsa sarjakytkennällä jolloin jännite on kennojen määrä x kennojen tuottama jännite. Eli tässä tapauksessa 36 x 0,5V = 18V. Sarjakytkennässä virta pysyy samana (3,5A). Aurinkopaneelin nimellisteho on täten 18V x 3,5A = 63W. Tässä oli lyhyt oppimäärä sähköoppia, seuraavaksi siirrytään varsinaiseen käytäntöön.

Aurinkokennojen yhdistäminen aurinkopaneeliksi

Varsinainen kytkentä aloitetaan juottamalla kytkentäliuskat aurinkokennojen etupuolelle. Liuskan tulee olla n. 2 kertaa kennon pituinen. Sinulla tulisi olla tarkoitukseen aikaisemmin mainittua kytkentäliuskaa. Vaikkakin liuska on tinapäällysteinen, niin pieni määrä lisää tinaa juotoskolvin kärjessä auttaa juottamisessa. Juotoskolvin tulisi olla tarpeeksi tehokas mettei kuitenkaan liian tehokas, jotta estytään kennossa olevan liuskan irtoamiselta. Huomaa, että ennen juottamista sinun tulee käyttää fluksikynää kennossa oleviin juotoskohtiin. Tämä helpottaa tinan tarttumista pintoihin.

Itse juotin liuskat kaikkien tarvittavien kennojen etupuolelle ja vasta sen jälkeen yhdistin aurinkokennot.

Allaoleva video antaa viitteitä kuinka aurinkokennon juottaminen tapahtuu.

Aurinkokennot liitetään yhteen edellä asennettujen kytkentäliuskojen avulla. Aurinkokennon päällä olevat liuskat juotetaan seuraavan aurinkokennon alapuolelle. Omassa projektissani aurinkokennoja yhteen kennoliuskaan tuli 9kpl ja liuskoja 4kpl (36kpl aurinkokennoja, aurinkopaneelin antama jännite n 18V).
Aurinkokennojen kytkentä, aurinkopaneelin valmistus

Lopuksi on hyvä tarkistaa, että aurinkokennot ovat toimivia. Tarvitset volttimittarin testataksesi toiminnan. Aseta mittarin mittaustoiminto DC (tasajännite) alueelle. Videolla mittari asetettu DCV maksimi 20V jännite alueelle. Mittaa videossa esitetyllä tavalla. Videossa mitataan kahden kennon jännitettä. Maksimi teoreettinen jännite olisi n. 1V, mutta mittaus on suoritettu keinovalossa jolloin tulokseksi on saatu n. 0,50 V, mikä on ihan ok tulos. Mikäli et saa mitään arvoja, itse aurinkokenno tai -kennon juotokset voivat olla viallisia. Johtimien napaisuudella ei ole väliä mitattaessa (digitaalista mittaria käytettäessä), mikäli mittarin navat ovat väärinpäin yhdistetty niin saat negatiivisen mittaustuloksen.

Kun kaikki juotokset on tehty on aurinkopaneeli valmis seuraavaan vaiheeseen. Seuraavassa osassa on vuorossa aurinkopaneeli kasaus.

2 thoughts on “Tee Se Itse: Aurinkopaneeli Osa 2: Kytkentä

  1. Itse olen tehnyt 65x85cm kokoisia aurinkopaneeleita. Työn alla tulossa vielä artikkeli/kuvia ja video varsinaisesta kehikon valmistuksesta, kunhan jossain välissä kerkeis laitella tänne.

  2. Täytyypä kokeilla. Itse tehtynä paneelin muoto ja koko on muunneltavissa. Jos kustannuspuoli on esitetyn kaltainen ja omalle työlle ei laske palkkaa, niin osat haukkuvat hintansa aika nopeasti takaisin.

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*