Mikä on aurinkokenno?

Aurinkokenno

Aurinkokenno on laite, joka muuntaa auringonvalon energian suoraan sähköksi valosähköisen ilmiön (photovoltaic effect) avulla. Joskus termi aurinkokenno on varattu laitteille jotka ovat tarkoitettu erityisesti kaappaamaan energiaa auringonvalosta, kuten aurinkopaneeli ja aurinkokenno, kun taas termiä valosähköinen solu käytetään silloin, kun valonlähde on määrittelemätön. Kennojen yhdistelmää käytetään aurinkopaneelien, aurinkomodulien ja valosähköisten paneelien valmistuksessa. Valosähkö on teknologian ja tutkimuksen ala liittyen aurinkokennojen kykyyn tuottaa sähköä käytännössä. Tällä tavalla tuotettu energia on esimerkki aurinkoenergiasta (tunnetaan myös nimellä aurinkosähkö).

Aurinkokenno koostuu kahdesta tasaisesta puolijohdekerroksesta, joita erottaa ns. rajapinta. Kerrosten sisäänrakennetut ominaisuudet eroavat toisistaan. Rajapinnan toisella puolella on n-tyyppinen ja toisella p-tyyppinen puolijohde. Elektronit kasaantuvat toiselle puolelle ja jättävät aukkoja toiselle puolelle. Siten kennoon syntyy sisäinen sähkökenttä kerroksien yli.

[hmtad name=”Adsense Link 468×15″ align=”center”]

Valo synnyttää puolijohdemateriaalissa elektroni–aukko-pareja, jotka kennon sisäisen sähkökentän vaikutuksesta voidaan erottaa toisistaan ja käyttää tuottamaan virtaa ulkoiseen kuormaan. Auringonvalo irrottaa elektroneja, ja metallijohtimiin saadaan sähkövirta. Aurinkosähkökennon koko on tavallisesti noin 10 x 10-15 cm ja paksuus 0,1–0,4 mm. Se tuottaa valaistuna noin 0,5 V:n tasajännitteen. Virtaa saadaan sekä säteilytehon että kennon pinta-alan mukaan.

aurinkokennoKuvan aurinkokennoille ilmoitetut tekniset tiedot (yksi kenno):

  • Keskimääräinen teho (W): 1,75 W
  • Keskimääräinen virta (A): 3,5 Imax
  • Keskimääräinen jännite (V): 0,5 Vmax
  • Paksuus:  0.2 mm
  • Mitat (LxK): 150x80mm
  • Paino: ~6 g

Normaalisti yhteen paneeliin käytetään 36 kpl kyseistä kennoa sarjaan kytkettynä jolloin optimaalisissa olosuhteissa saadaan 0,5Vx36=18V 3,5A, eli paneelin antama teho on 18Vx3,5A=63W.

Tällä paneelilla voidaan ladata esim. akkua regulaattorin kautta.

Aurinkokenno on erittäin hauras, sitä tulee käsitellä varoen.

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*